Η ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές του κλάδου απασχόλησαν το πάνελ «Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του «Καθημερινή – Athens Health Summit». «Η Ελλάδα επηρεάστηκε δυσανάλογα από τις χαμηλότερες επενδύσεις στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα τα τελευταία χρόνια» διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, η Agata Jakoncic, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και managing director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας. Αυτό, όπως εξήγησε, είχε αντίκτυπο και στη ζωή των ασθενών, καθώς κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχασαν κατά μέσο όρο 3,4 χρόνια υγιούς ζωής.

«Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μείνει περίπου ίδια τα τελευταία επτά χρόνια. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα» πρόσθεσε η κυρία Jakoncic. Aυτή τη στιγμή, σημείωσε, αυτό το κενό καλύπτεται από τον ιδιωτικό φαρμακευτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. «Θα πρέπει να βλέπουμε το σύστημα υγείας ως επένδυση και όχι ως κόστος» υπογράμμισε, επίσης, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 8%.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και co-CEO του Ομίλου ELPEN, αναγνώρισε ότι μετά από 10 χρόνια αποεπένδυσης στον χώρο του φαρμάκου, καταγράφεται μια αντιστροφή της τάσης. Πού οφείλεται αυτό; Στο γεγονός, απάντησε, ότι είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε σε νέες τεχνολογίες και φάρμακα. «Έχουν υπάρξει πολλά επενδυτικά πλάνα τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουμε προσπάθειες για παραγωγικά και ερευνητικά κέντρα». Οι νέες επενδύσεις, όπως συμπλήρωσε, θα βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή να έχει πρόσβαση στα φάρμακα.