«Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι το προσδόκιμο ζωής μπορεί να καθοριστεί καλύτερα από τον ταχυδρομικό κώδικα στον οποίο ζει κάποιος, από ότι ουσιαστικά από το γονιδίωμα του. Οι διαφορές του προσδόκιμου ζωής από ταχυδρομικό κώδικα σε ταχυδρομικό κώδικα, αυτή τη στιγμή, μπορεί να φτάνει και διαφορά 10 ετών», τόνισε η Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στους Διαλόγους του ΙΣΝ που είχε θέμα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, την Υγεία.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας δήλωσε πως «οι περισσότερες χώρες ήταν απροετοίμαστες για την πανδημία. Παλεύουμε με ένα δύσκολο φαινόμενο. Το θέμα είναι τι μπορούμε να μάθουμε αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε κλείσει με την πανδημία αλλά μπορούμε να πάρουμε ένα μεγάλο μάθημα για την υγειονομική παιδεία των πολιτών και την εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στο σύστημα υγείας».

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο γιατί είναι μια παγκόσμια πανδημία η οποία έχει χτυπήσει όλους και όλα. Θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να αποπολιτικοποιήσουμε αυτό το οποίο γίνεται σήμερα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ γιατί πιστεύω ότι είμαστε στο τελευταίο κύμα. Το θέμα είναι τι μάθαμε και τι θα κάνουμε βγαίνοντας. Δεν πιστεύω ότι έχουμε μάθει πολλά πράγματα, δεν πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο».