Στα μαθήματα από την διαχείριση της πανδημίας, καθώς και τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ισχυρού συστήματος υγείας στην μετά Covid εποχή, αναφέρθηκε η Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, μιλώντας στο πάνελ «Πανδημία Covid 19: H επόμενη μέρα – τι μας έμαθε για το μέλλον» στο πλαίσιο του Athens Health Summit 2021.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, οι χώρες και τα συστήματα υγείας από την πανδημία είναι πολύ μεγάλες και ιδιαίτερα πολύπλοκες για να επιλυθούν από μεμονωμένες ομάδες, οργανισμούς ή κυβερνήσεις. Η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μαζί ένα βιώσιμο μέλλον και η Novartis είναι εδώ για να παρέχει λύσεις και να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε η κ. Kohout. Σε ερώτημα σχετικά με το πώς συνδέεται η υγεία με τη συνολική ευημερία της χώρας, η κα Kohout απάντησε: «Η υγεία είναι πλούτος.

Η υγεία των κατοίκων μιας χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς υποστηρίζει την ευημερία και την παραγωγικότητα των πολιτών της. Η πρόσφατη Έκθεση Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής & Οικονομικής Επίδρασής μας (SEE) έδειξε ότι 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 100 θεραπείες μας. Η κοινωνική αξία που δημιούργησε η πρόσβαση 1,9 εκ. ανθρώπων σε 60 από αυτές τις θεραπείες -μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας – ανήλθε σε $657,6 εκ.».

Στην τελευταία ερώτηση σχετικά με το τι θα θυμάται η κα Kohout από αυτή την πανδημία 20 χρόνια από τώρα, απάντησε ότι «Αυτή είναι η ώρα για όλους μας για να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την υγεία, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ευθυγραμμιστούν και θα δεσμευτούν σε βασικές προτεραιότητες και επιδιώξεις. Αυτό απαιτεί μια νέα νοοτροπία συνεργασίας και λειτουργίας ανάμεσα σε ομάδες, εταιρείες, βιομηχανίες και φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».