Την ανησυχία τους για την επικράτηση της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2, Όμικρον εκφράζουν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ, αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή είναι “στέλεχος ανησυχίας και ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερο ρίσκο επαναμόλυνσης από τα προηγούμενα στελέχη κορονοϊού.

«Τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον δείχνουν να αυξάνονται σε όλες τις περιφέρειες της Νότιας Αφρικής, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η Ομικρον ίσως κυριαρχήσει έναντι των προηγούμενων», τονίζει στην ανακοίνωση του.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου τονίζει ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ, στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο. Επίσης, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση. «Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού «πιθανότατα» ευθύνεται για ορισμένα από τα 61 κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική.