Δημοψήφισμα για την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 28 Νοεμβρίου στην Ελβετία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένεται να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την πρόληψη της COVID-19, παρά το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές και όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο έχουν υψώσει τις φωνές τους τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις, στη διάρκεια κάποιων από τις οποίες ξέσπασαν και επεισόδια.

To γεγονός έχει αναστατώσει τους πολίτες της χώρας, που είναι διάσημη για την κουλτούρα του διαλόγου και του συμβιβασμού και όπου διοργανώνοντα δημοψηφίσματα πολλές φορές το χρόνο.
Πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ ο οποίος εδώ και δύο χρόνια αποτελεί το πρόσωπο της μάχης κατά της COVID-19 στη χώρα, έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους και πλέον φυλάσσονται από την αστυνομία.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται την ώρα που στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Όμως αντίθετα από άλλες χώρες η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι σχετικά μικρό ποσοστό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κατειλημμένες (20%).