Με αφορμή το τραγικό περιστατικό νοσηλεύτριας στην Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίο, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μετά από εξαντλητική πολύωρη βάρδια, καθώς σύμφωνα με τους συναδέλφους της αποκοιμήθηκε κατά την οδήγηση, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, την ημέρα της κηδείας της άτυχης νοσηλεύτριας ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο… Θέλουμε 25 με 30 γιατρούς επιπλέον για να βγάλουμε τις εφημερίες. Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν παραπάνω εφημερίες, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί. Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα…». Το ΜΚΙΕ αναφέρει επίσης το περιστατικό με τη λιποθυμία του διευθυντή της κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας Γιάννη Γκαμπράνη, ο οποίος κατέρρευσε από εξάντληση σε ζωντανή σύνδεση, την ώρα που έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς στο προαύλιο του νοσοκομείου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών και καταγγελιών που υποδηλώνουν την ψυχική και σωματική κατάρρευση όσων δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Στο ίδιο πλαίσιο τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών/νοσηλευτών και μεμονωμένοι εκπρόσωποι τους κάνουν συνεχώς δραματικές εκκλήσεις για στήριξη, χωρίς ανταπόκριση.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν αρχίσει να ασκούνται πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς και μέλη συνδικαλιστικών οργάνων, που τολμούν δημόσια κι επίσημα να καταγγείλουν τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας λόγω ελλείψεων. Τελευταίο σχετικό παράδειγμα αφορά το νοσοκομείο Βόλου. Το ΜΚΙΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα σοβαρά αυτά περιστατικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά επίπεδα διασποράς της covid-19 και τονίζει ότι οι υγειονομικοί σήκωσαν με αυταπάρνηση, και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το βάρος της πανδημίας, αλλά πλέον δεν μπορούν να συνεχίζουν χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.