Με αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό (PCR) 72 ωρών, θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι προέρχονται από εννέα χώρες υψηλού κινδύνου για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού (Μποτσουάνα). Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Υγείας έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή. Η ανησυχία στην Ευρώπη εντάθηκε μετά από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος με τη νέα μετάλλαξη στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε σε μη εμβολιασμένο πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό στις 22 Νοεμβρίου.

Στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής: Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι: Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την Χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας. Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test). Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).