Σε αυξητική τάση βρίσκονται και στην Ιταλία τα κρούσματα του κορονοϊού, που την τελευταία βδομάδα παρουσίασαν αύξηση κατά 25%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης. Οι περιφέρειες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι εκείνες της Γένοβας, της Μπολόνια, του Τορίνο και της Βενετίας. Στην περιφέρεια της Τεργέστης το 22% των κλινών των νοσοκομείων στη φάση αυτή έχει καταληφθεί από ασθενείς με κορονοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 18% στις ευρύτερες περιοχές του Μπολτζάνο, νότια της Αυστρίας, και στην Βάλε Ντ΄Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε χθες ότι η σύζυγος και τα παιδιά του Ιταλού μάνατζερ που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Όμικρον, έχουν μολυνθεί επίσης. Προς το παρόν η κατάστασή τους δεν προκαλεί ανησυχία αφού παρουσιάζουν όλοι τους ήπια συμπτώματα.

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι ιταλοί δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποφασίσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό να  εφαρμοστεί.

Παράλληλα, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα, με στόχο την αύξηση των ελέγχων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με πράσινη κάρτα εμβολιασμένου από τις 6 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι της αστυνομίας, των καραμπινιέρων και του ιταλικού στρατού, όμως, απαντούν ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης και πως δεν είναι εύκολο να γίνουν ακόμη εντατικότεροι έλεγχοι.