«Ψυχραιμία» σύστησε σχετικά με την νέα παραλλαγή του κορονοϊού την Όμικρον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση τυ Υπουργείου για την Πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Ανέφερε ότι προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη είναι ότι η μεταδοτικότητα της είναι αυξημένη και ότι η νόσηση των λιγότερο από 100 ατόμων που ταυτοποιήθηκαν με αυτήν, ήταν ήπια και με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες.

Ωστόσο αυτό που απασχολεί κυρίως είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον, είπε η κ. Θεοδωρίδου. «Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε. Όπως διευκρίνισε, τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα σημαντικά κύτταρα του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν, τα CD8 συγκεκριμένα, λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων.

«Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας». Για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανέφερε ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, και ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους και σύμφωνα με μελέτες η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, από τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, μόνο  νόσησαν 3 όταν ήρθαν  σε επαφή με τον ιό. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σύντομα θα γνωμοδοτήσει και για αυτό το εμβόλιο είπε η κ. Θεοδωρίδου.