Το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτές τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ και δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις χειρουργείων ή διαχωρισμός ασθενών σε covid και non covid, δήλωσε χθες το πρωί μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα είχε σταλεί επιστολή από την αν. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα για περικοπή έως και 80% των τακτικών χειρουργείων ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς με COVID, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

«Εμείς είμαστε γιατροί για όλους, ασθενείς covid ή non covid … Μπήκαμε μπροστά και είπαμε -και στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη πριν 20 ημέρες- ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα των τακτικών χειρουργείων. Είτε είναι απλό χειρουργείο είτε δύσκολο, θα πρέπει να χειρουργηθούν οι ασθενείς. Αναλάβαμε την ευθύνη και είπαμε ότι τα τακτικά χειρουργεία, όπως κάναμε και το καλοκαίρι, θα πρέπει να προχωρήσουν. Να σταματήσουν οι αναμονές των έξι, επτά, οκτώ μηνών. Νομίζω έγινε κατανοητό από όλους», δήλωσε συγκεκριμένα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η κ Παγώνη αναφέρθηκε επίσης και στους ειδικευόμενους, χειρουργούς ή παθολόγους. « Δεν θα είναι ειδικευόμενοι μιας νόσου, δεν γίνονται εκπαιδεύσεις έτσι στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν σαν σύνολο και κάθε ειδικότητα ξεχωριστά. Οι ειδικευόμενοι θα εκπαιδευτούν, θα τελειώσουν την ειδικότητα και θα φύγουν. Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις στο υπουργείο. Το υπουργείο το δέχθηκε. Αναλάβαμε την ευθύνη πλέον, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τα επιστημονικά συμβούλια και τις επιτροπές των χειρουργείων, να προχωρήσουμε την ενότητα αυτή».