Νοσηλευτικές ενώσεις από 29 χώρες ανά την υφήλιο καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για  να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων. Η επιστολή διαμαρτυρίας εστάλη την Δευτέρα στην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην Υγεία, Τλαλένγκ Μοφόκενγκ και υπογράφεται από την ένωση Global Nurses United και την Προοδευτική Διεθνή που εκπροσωπούν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Υγεία.

Στην επιστολή αυτή εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για τις χώρες που έχουν αρνηθεί να υπογράψουν την προσωρινή αναστολή των εμπορικών πατεντών των εμβολίων (TRIPS) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Μεταξύ των χωρών αυτών περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.

Οι νοσηλευτές από χώρες που έχουν πληρώσει ακριβά το κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές, όπως η Βραζιλία και η Ινδία,  αποκαλούν «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» την κατάσταση που έχει προκύψει από την αντίσταση των ανεπτυγμένων χωρών να ανασταλούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, αφού οι πλούσιες χώρες έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια δόσεις ενώ ο αναπτυσσόμενος κόσμος μετά βίας έχει 300 εκατ. δόσεις. Μια τέτοια ανισοκατανομή δεν είναι μόνο «κατάφωρα άδικη», αναφέρει η επιστολή, αλλά η αχαλίνωτη μετάδοση του κορονοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες αύξησε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών, όπως η Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στη Νότια Αφρική και η οποία ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να αυστηροποιήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλους κανόνες.

Η Νότια Αφρική, μαζί με την Ινδία, πίεσαν ήδη από το 2020 τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια, αναστέλλοντας την πολυεθνική συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια (TRIPS).  Ως γνωστόν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε πριν λίγες ημέρες νέα έκκληση στις χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του. «Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται νέες επικρίσεις μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, καθώς εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 στις πιο φτωχές χώρες, την ώρα που προσφέρονται στους Αμερικανούς δωρεάν ενισχυτικές δόσεις.