Εγκρίθηκε χθες σε ειδική συνέλευση με την ομόφωνη συναίνεση των 94 χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η απόφαση με τίτλο «Ο κόσμος μαζί» που αποσκοπεί στην οχύρωση των κρατών ενάντια στις πανδημίες

Η συμφωνία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2024, καλύπτοντας θέματα από τον διαμοιρασμό δεδομένων και την αλληλούχηση του γονιδιώματος αναδυόμενων ιών μέχρι τη δίκαιη διανομή νέων εμβολίων και φαρμάκων. «Η έγκριση αυτής της απόφασης είναι λόγος για γιορτή και λόγος για ελπίδα που χρειαζόμαστε όλοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους. «Βέβαια υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων σχετικά με τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια νέα συμφωνία», είπε, απευθύνοντας έκκληση να συνεχιστεί η συνεργασία.

Στο μεταξύ οι χώρες θα πρέπει τηρήσουν τους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς του 2005 του Π.Ο.Υ.», είπε.
Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη σύνταξη και τη διαπραγμάτευση «μιας συνθήκης, μιας συμφωνίας για την πρόληψη, την προετοιμασία και την απόκριση απέναντι στις πανδημίες». Μια πρώτη έκθεση εκτιμάται να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2023, προτού προκύψουν τα συμπεράσματα τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ασκήσει πίεση να υπάρξει σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη, μαζί με περίπου 70 χώρες, αλλά η Βραζιλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανάμεσα σε εκείνες που ήταν απρόθυμες να δεσμευτούν σε μια συνθήκη, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες.
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση αναφέροντας με ανακοίνωσή τους: «Αυτό το μνημειώδες στάδιο αντιπροσωπεύει τη συλλογική ευθύνη μας να εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε την υγειονομική ασφάλεια και να καταστήσουμε το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα ισχυρότερο και γρήγορο στην ανταπόκρισή του».