Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας, όπως ανέφεραν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα τα νέα μέτρα. Όπως ανέφεραν, πρόκειται για Έλληνα που ήρθε από τη Νότια Αφρική και το κρούσμα αυτό βρίσκεται στην Κρήτη. Έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτοκόλλα καραντίνας και έχει γίνει απόλυτη ιχνηλάτηση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κύριος Ζαούτης.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο υπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση ως προς το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.  Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά  τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους. Άρα θα υπάρξει ενημέρωση στην πορεία για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις και πότε θα εξεταστούν.  Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα υποβάλλεται σε αυτό το διοικητικό πρόστιμο. Παράλληλα, με το Νόμο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Επίσης,  ανακοινώθηκε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί δωρεάν ένα self-test σε όλους τους ενήλικους πολίτες, προκειμένου να εξεταστούν για να φανεί η συνολική επιδημιολογική κατάσταση. Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν οι πολίτες το self-test. Θα μπορούν να βλέπουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται με αποτέλεσμα όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, ειδικά πριν από τις εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών. Αυτό το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί- και πάλι- την εβδομάδα μετά τις εορτές, ώστε να υπάρξει μία πλήρης επιδημιολογική εικόνα όλου του πληθυσμού.

Επιπλέον, μετά και τις εισηγήσεις της Επιτροπής, στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.  Για τα ανήλικα τέκνα θα τηρείται η διαδικασία, όπως  στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Επιπλέον, μετά από πρόταση της Επιτροπής και με  ΚΥΑ που θα εκδοθεί, προκειμένου να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Δηλαδή, όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid, θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR.

Αναφορικά με το σκέλος των εμβολιασμών,  η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται εμβόλια και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραληφθούν τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες γιατί είναι διαφορετικά εμβόλια από αυτά που δίνονται στον γενικό  πληθυσμό ως προς τη δοσολογία.

Επίσης, έχει τεθεί στην Επιτροπή το ερώτημα από την Κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει σύντμηση του χρόνου του εξαμήνου που απαιτείται για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, έτσι ώστε αυτή η δόση να γίνεται στο 4μηνο. Αυτό είναι υπό συζήτηση.