Σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αναφέρεται ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον, είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στις χώρες της Ευρώπης τους επόμενους μήνες. «Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον επιδημιολογικός χάρτη του ECDC, στο κόκκινο παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρώπης από την εξάπλωση του κορονοϊού .
Πλέον μόνο ορισμένες περιοχές στη βορειοδυτική, κεντρική και νότια Ιταλία, καθώς και στην κεντρική Ισπανία, παραμένουν στην πορτοκαλί κατηγορία.

Η υπόλοιπη Ε.Ε./ΕΟΧ βρίσκεται είτε κόκκινο, είτε στο βαθύ κόκκινο, όπου παραμένει και η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία, το μεγαλύτερο μέλος της Γερμανίας, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Τσεχία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Δανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Ισλανδία.
Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μάλτα.