Με στόχο να ανακοπεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και να περιοριστούν τα νέα κρούσματα εν’ όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασής τους με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον διάδοχός της Όλαφ Σολτς, αποφάσισαν αυστηρότερους περιορισμούς για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση μόνο σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία, με τους πολιτικούς ηγέτες στη χώρα να δηλώνουν ότι αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να αποφευχθεί γενικό lockdown. Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:
• Περιορισμοί των επαφών για τους ανεμβολίαστους πολίτες
• Η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογράφους θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από Covid-19
• Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα κάνουν τακτικά τεστ για κορονοϊό
Στη Γερμανία, όπου το 69% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η διάδοση του ιού με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και περισσότεροι από 6.000 πολίτες να βρεθούν σε ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα.