Παρότι υπάρχει σταθεροποίηση κρουσμάτων στην χώρα μας την τελευταία βδομάδα, το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να υποφέρει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ στην Αττική, δήλωσε ότι είναι επαρκώς στελεχωμένες (47 γιατροί προσωπικό σε 47 κρεβάτια). Για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ανέφερε ότι υπάρχουν νεοδιαμορφωμένες μονάδες, όπως στο ΑΧΕΠΑ που  έχουν πλήρη εξοπλισμό δηλαδή αναπνευστήρες, αντλίες, τηλεμετρία κ.ά. Όπως είπε, ο αριθμός των ασθενών σε αυτές, φαίνεται σαν να είναι εκτός ΜΕΘ, χωρίς να είναι. Παραδέχτηκε, ωστόσο πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε άλλα νοσοκομεία, λέγοντας πως ο αριθμός αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες ηλικίες, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί καθώς εφαρμόζεται σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

Η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε επίσης για πολύ σημαντική πίεση στο ΕΣΥ αφού πανελλαδικά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ανέρχονται σε 4.850. Τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό με πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα για τρίτη εβδομάδα, αλλά με την πανδημία να παρουσιάζει μια μικρή ύφεση. Ανακοίνωσε δε πως μέχρι προχθές είχαν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 21 ασθενείς. Για το στέλεχος Όμικρον, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως επικρατεί σταδιακά σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη νοσηρότητα. επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9%, αλλά αυξήθηκε κατά 4% ο αριθμός των θανάτων. Αύξηση κατά 8% καταγράφηκε και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.