Τις εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ανέλυσε μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων πανελλαδικά είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι αυτό θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο και με τον αριθμό των θανάτων από COVID, που θα κορυφωθεί στα μέσα του μήνα. Όπως εξήγησε «η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση.

Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη», είπε. Αναφορικά με το επίκαιρο θέμα των ημερών την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε, ότι «το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά». Μιλώντας για το ίδιο θέμα στην τηλεόραση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Με κεφαλαία για τους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά».

Σχετικά με την επικινδυνότητα της Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε ότι σύμφωνα με τη βιολογία, οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές και λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό ισχύει και με την Όμικρον και «για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα». Πέρα από την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε επίσης τη σημασία της τήρησης των μέρων πρόληψης, δηλαδή της χρήσης της μάσκας και των συχνών rapid tests.