Σύμφωνα την αυστριακή δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των πολιτών ηλικίας 14 ετών και πάνω. Ο νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και θα επιβάλλει επίσης πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες σε όσους δεν εμβολιάζονται. Από τον εν λόγω κανόνα θα εξαιρούνται οι κάτω των 14 ετών, οι έγκυες, οι αναρρώσαντες από την Covid-19 έως και έξι μήνες μετά το θετικό τεστ και για όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.600 ευρώ ανά δόση εμβολίου που θα προγραμματίζεται από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα πραγματοποιείται. Από την 15η Φεβρουαρίου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν πρόσκληση για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και από την 15η Μαρτίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Μεταξύ 1ης και της 2ης δόσης θα επιτρέπεται διάστημα 14-42 ημερών, ενώ η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται 120-270 ημέρες μετά τη 2η.

Με τον ίδιο κανόνα, από σήμερα καθίστανται άκυρα 28.423 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Αυστρία, καθώς η διάρκεια ισχύος τους είχε αρχικά οριστεί στις 360 ημέρες, ενώ τώρα μειώνεται στις 270. Η Αυστρία βρίσκεται από τα μέσα Νοεμβρίου σε καθολικό lockdown, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως την Κυριακή 12η Δεκεμβρίου. Στο τέλος της εβδομάδας, ομοσπονδία και κρατίδια θα πρέπει να συμφωνήσουν για την άρση των περιορισμών και τα μέτρα που θα τους ακολουθήσουν· σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ακόμη και μετά το τέλος του lockdown, δεν αναμένεται να λειτουργήσουν εξίσου όλοι οι τομείς της δημόσιας ζωής.