Η ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Πολιτεία, ώστε να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατόν ο Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) στην Ελλάδα, τονίστηκε στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ελληνική HPV Εταιρεία και 125 Φορείς, οι οποίοι έχουν απευθύνει σχετικό αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία. Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο εξάλειψης αυτής της νόσου μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα στηρίζεται στον Εμβολιασμό κατά του ιού HPV, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο με HPV DNA testing και την κατάλληλη Θεραπεία των γυναικών που νοσούν.

Στη χώρα μας, η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι πολύ χαμηλή (<44%), δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού από την Πολιτεία και ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επίσης δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τη νόσο με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να μην έχει ελαττωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας 40ετίας.

O Καθηγητής Μαιευτικής–Γυναικολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός, τόνισε ότι αν εφαρμοστεί στη χώρα μας το μοντέλο του Π.Ο.Υ. 90% εμβολιασμός των κοριτσιών, 70% προσυμπτωματικός έλεγχος με DNA testing και σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών , σε μερικές δεκαετίες η νόσος θα έχει εξαλειφθεί.

Ο Παιδίατρος Κώστας Νταλούκας τόνισε τον σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου στον εμβολιασμό των παιδιών για τον HPV, αλλά και τη σημασία της ηλεκτρονικής καταγραφής των εμβολίων. Ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης και τέως Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, τόνισε τις τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς ενός προχωρημένου καρκίνου της μήτρας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αριθμό των ασθενών με καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είπε ότι όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα δεν υπάρχουν registries, αλλά μια γενική εκτίμηση είναι 900-1000 ασθενείς. Να γίνει νόμος του κράτους ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών κατά του HPV ζήτησε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, ενώ ο Καθηγητής – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της διαπραγμάτευσης των τιμών των εμβολίων με τη βιομηχανία δεδομένου ότι είναι αρκετά υψηλές.