Καταγγελίες για επιλεκτική εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ τη στιγμή που πάνω από 100 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, επικαλέστηκε στοιχεία του Υπουργείου Υγείας από τα οποία προκύπτει ότι «σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ήταν 154 διασωληνωμένοι, ‘μηχανικά αεριζόμενοι’ ασθενείς πάσχοντες από όλες τις παθήσεις (120 περίπου με Covid-19).

Η κ. Γκάγκα έχει πει ότι ανακοινώνει στο συνολικό νούμερο και τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Υποθέτουμε ότι αυτοί που λέει το υπουργείο πως νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ είναι εντός κανονικών ΜΕΘ – που δεν είναι, στη Θεσσαλονίκη κυρίως, πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – μαϊμού. Αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο, 595 ασθενείς με Covid-19 είναι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ και 120 είναι εκτός ΜΕΘ». «Να μας πουν οι κ.κ. Πλεύρης και Γκάγκα πόσοι από αυτούς τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Δεν μας το έχουν πει ποτέ. Αυτό πρέπει να ρωτάνε κάθε απόγευμα με τη μεγαλύτερη επιμονή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σημείωσε ότι «οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά Covid-19. Την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς.

Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με Covid-19 που βρίσκονται εκτός». Με αφορμή τις παραπάνω καταγγελίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε : «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις. Aπαιτείται καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για διαθέσιμες κλίνες και αριθμό διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ. Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα εξής: «Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».