«Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του (αγόρια και κορίτσια),καθώς και ο προ συμπτωματικός έλεγχος των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Στη μάχη κατά του καρκίνου οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε στενά, ώστε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια».

Τα παραπάνω δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, που αποτελεί σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Συνολικά, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, αλλά και επιστημονικών και πολιτικών φορέων του τομέα Υγείας, αναφορικά με τους σκοπούς της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HVP, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του ιού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, η εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Ο Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, ΑΠΘ & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη νόσο. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «Στην Ευρώπη η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυναίκες/έτος με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυναίκες/έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων. Στην Ελλάδα η επίπτωση του ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000».