Για το πότε πρέπει να χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως τόνισε, η χορήγηση πρέπει να γίνεται με την πρωτοδιάγνωση και ένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχει είναι ότι κάποιοι ασθενείς αργούν να πάνε να κάνουν την διάγνωση τους.

«Δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπτώματα πέντε- έξι μέρες και δεν έχει πάει να κάνει το τεστ, αυτομάτως βγαίνει off από τη διαδικασία να πάρει τα μονοκλωνικά αντισώματα. Γιατί δεν θα έχει κάποιο κέρδος από αυτό», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό όποιοι ι έχουν συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να βιαστούν να κάνουν ένα self test, και να μην περιμένουν πολλές μέρες, έτσι ώστε να μπορούνε να είναι και, να έχουνε πρόσβαση στα μονοκλωνικά αντισώματα.

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, είπε ότι αν και συνεχίζει να επιδεινώνεται για 11η εβδομάδα, υπάρχουν πλέον σαφή σημεία σταθεροποίησης. Παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στις διαγνώσεις και ελάχιστη μείωση στους θανάτους. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια διαγνώσεις και 26.800 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Για την παραλλαγή Όμικρον, σημείωσε πως επικρατεί μέρα με τη μέρα έναντι της Δέλτα και ότι η ενισχυτική δόση προσφέρει υψηλή προστασία.
Στη Νότια Αφρική – είπε – παρατηρείται αύξηση νοσηλειών, αλλά όχι των θανάτων. Χαρακτήρισε παράδοξο το φαινόμενο, καθώς η χώρα έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.