Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «ΝΕΑΝΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Παιδιά, Έφηβοι, Γονείς». Είναι πλέον γνωστό ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες και φυσικά δεν εξαιρούνται μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη. Το πιο συχνό ρευματικό νόσημα στα παιδιά είναι η ιδιοπαθής νεανική αρθρίτιδα (ΝΙΑ) που υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται με συχνότητα 1 στα 1.000 παιδιά.

Άλλα πιο σπάνια νοσήματα είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η δερματομυοσίτιδα, το σκληρόδερμα ,ο μεσογειακός πυρετός κ.ά. Τα νοσήματα αυτά, η αντιμετώπισή τους, η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, καθώς και η αναγκαιότητα της ψυχολογικής στήριξης τόσο των γονέων όσο και των μικρών μας ασθενών θα συζητηθούν στη διάρκεια του Συνεδρίου. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στις κλινικές μελέτες στα παιδιά και στον ενεργό ρόλο του ασθενή αλλά και του γονέα σε αυτές.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 11 και 12 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00-19:30, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων υγείας και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, ενώ θα προβληθεί ζωντανά από τη σελίδα της ΡευΜΑζήν στο facebook (https://www.facebook.com/ReuMAzin) και από το κανάλι της στο YouTube (https://tinyurl.com/ycksjpby). Στο πλαίσιο της διαδραστικότητας και της πληροφοριακής ανατροφοδότησης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήσεις στο chat. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα Συνέδριο αφιερώνεται εξολοκλήρου στα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα.