Για σαφή εικόνα ύφεσης της πανδημίας του κρονοϊού στη χώρα μας, έκανε λόγο η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, Εκτός από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν τη τελευταία εβδομάδα, με το κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να  μειώνεται στο 1,55%. Παράλληλα, μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα που προκύπτει από τις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που οργανώνει ο ΕΟΔΥ στο 2,8% από το 4% που είχε σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Τέλος, θετικό είναι και το μήνυμα από τα δεδομένα ανάλυσης των λυμάτων που φαίνεται να μειώνονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Για το ΕΣΥ, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών που υπολογίζονται στην επικράτεια περίπου στις 4.800. Όμως, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, τη περασμένη εβδομάδα, την εβδομάδα 48 του 2021,  παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από 8 εβδομάδες συνεχούς αύξησης των νέων νοσηλειών. Παρά την αύξηση των διαθεσίμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, η πληρότητα στην επικράτεια βρίσκεται στο 67% για τις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ COVID, με τη Β. Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς σε πληρότητα 100%.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών που ξεκινάει σήμερα και στη χώρα μας, η καθηγήτρια επικαλέστηκε δεδομένα του CDC και του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση του εμβολίου.