Εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τις «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής  ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και η πλήρης αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης έχει ρίξει τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών, αφήνοντας δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή, επιδεινώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην θνησιμότητα σε εβδομαδιαία βάση», τονίζει στο κείμενο της ερώτησής του ο Ανδρέας Ξανθός. Προσθέτει δε, ότι όσο η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο  η αδιαφανής  διαχείρισή  της από το  ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και η  απουσία ιατρικών κριτηρίων προτεραιοποίησης των περιστατικών, γίνεται πιο κραυγαλέα.  Και όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν  πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, τόσο οδηγούμαστε σε διόγκωση της κοινωνικής δυσπιστίας και σε γενικευμένη  κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης.

Ο Υπουργός Υγείας ερωτάται πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός  ΜΕΘ, ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους. Επίσης με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων  έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας. Τέλος ο Υπουργός ερωτάται εάν ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.