Σε περισσότερες διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών 5-11 ετών προέβη στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η κ. Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε, το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται είναι σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση, δηλαδή η πρώτη μετά τη νόσηση, χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.000.000 παιδιά αυτής της ηλικίας παγκοσμίως και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ότι ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακόμη και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος του εμβολιασμού των παιδιών. Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε υγιείς εφήβους 16 έως 17 ετών. Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12 έως 17 ετών μετά από παρέλευση τεσσάρων εβδομάδων από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στις 9 Δεκεμβρίου, o FDA ενέκρινε λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Όμικρον» τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε υγιείς εφήβους τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη συμπλήρωση του εμβολιασμού με δυο δόσεις. Η απόφαση στηρίχτηκε ουσιαστικά στα ανοσολογικά δεδομένα της ηλικίας άνω των 18 ετών που υπήρχαν. «Για αυτό το θέμα η Εθνική Επιτροπή επιφυλάσσεται, μετά την αξιολόγηση των δεδομένων της χώρας μας, σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.