Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (13/12) ότι η Βρετανία κατέγραψε τον πρώτο νεκρό από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. «Δυστυχώς, ναι η Ομικρον έχει ως αποτέλεσμα νοσηλείες και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον ένας ασθενής με Όμικρον πέθανε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον επισκεπτόμενος εμβολιαστικό κέντρο στο Πάντινγκτον.

Η ανησυχία στη Βρετανία για τη ραγδαία εξάπλωση της συγκεκριμένης παραλλαγής στην κοινότητα, είναι έντονη δεδομένου ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω υπερβολικής ζήτησης για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. «Νομίζω ότι η ιδέα ότι πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για ηπιότερη μορφή του ιού, πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε κατά μέρος και να παραδεχθούμε τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται στον πληθυσμό. Άρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι είναι να λάβουμε ενισχυτικές δόσεις», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθώντας να προωθήσει την εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης, την ώρα που τεράστιες ουρές σχηματίζονται έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, όπου η αναμονή φθάνει τις δύο ώρες.

Η πλατφόρμα ραντεβού του NHS έχει καταρρεύσει ενώ έχει σημειωθεί έλλειψη αυτοδιαγνωστικών τεστ. Πρόκειται για μία εκτός ελέγχου κατάσταση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. «Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση με αποτέλεσμα να υπάρχει ουρά αναμονής», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η Εθνική Υπηρεσία Υγείας. «Για όσους βρίσκονται σε αναμονή, θα συνιστούσαμε να ξαναπροσπαθήσουν αργότερα σήμερα ή αύριο», προσθέτει.