Κατά 83% έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων με COVID-19 την τελευταία εβδομάδα στην Αφρική, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική, οφείλεται στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, αν και οι  θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. στην ανακοίνωσή του σημειώνοντας ότι  ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυτή τη στιγμή διπλασιάζεται κάθε πέντε ημέρες.

Δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού μέχρι τώρα μόνο 20 αφρικανικές χώρες είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με στοιχεία που περισυνέλεξε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι θάνατοι και η σοβαρή νόσηση θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στο τωρινό κύμα, όμως η αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμών στην Αφρική σημαίνει πως και οι δύο αυτοί δείκτες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», δήλωσε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Η Αφρική κατέγραψε περισσότερα από 196.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, ένας αριθμός υψηλότερος από τα περίπου 107.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, αναφέρει, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 1.000 την εβδομάδα στο τέταρτο πανδημικό κύμα.

Με τους τωρινούς ρυθμούς, η Αφρική θα χρειαστεί έως τον Μάιο του 2022 προκειμένου να φθάσει στο 40% της εμβολιαστικής κάλυψης και τον Αύγουστο του 2024 για να επιτύχει το 70%, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.