Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποιεί με τη σειρά του, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τους σοβαρούς κινδύνους που από το νέο παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού. Παρότι φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τη «Δέλτα» που επικρατεί προς το παρόν, η μεγάλη μεταδοτικότητά του, μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων με πιθανόν περισσότερες νοσηλείες και θανάτους. Το ECDC προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγουσα δράση για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον, καθώς αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του νέου στελέχους ως «πολύ υψηλή» και τον συνολικό κίνδυνο που ενέχει για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη ως «πολύ υψηλό».

«Στην παρούσα κατάσταση, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, επειδή δεν θα υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστούν τα κενά εμβολιασμού που εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης και την ανακούφιση από τη μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων τους επόμενους μήνες. Οι χώρες έχουν αρκετές επιλογές για την αντιμετώπιση ενόψει της εορταστικής περιόδου στην παρούσα κατάσταση» τόνισε η διευθύντρια του ECDC Δρ. Αντρέα Αμμόν.

Η υπηρεσία επικαλείται προγνωστικά μοντέλα που δείχνουν ότι η Όμικρον είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Τονίζει επίσης ότι ο εμβολιασμός παραμένει το κλειδί για τη μείωση των επιπτώσεων των στελεχών Όμικρον και Δέλτα που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην περιοχή. Τα συστήματα υγείας καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αύξηση της ικανότητας, με τις κυβερνήσεις να μην αίρουν μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τηλεργασία, ανέφερε το ECDC.