Μεγάλη μελέτη στην Ελλάδα που υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας, καταδεικνύει ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ φθάνει στο 88% ενώ εντός ΜΕΘ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62%. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Scandinavian Journal of Public Health και έδειξε ότι η θνητότητα ήταν μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, σε σχέση με Αθήνα. Και ότι αυξάνονταν μόλις η πίεση στο ΕΣΥ ξεπερνούσε κάποιο όριο. Συγκεκριμένα, η θνητότητα στην Αττική ήταν 57%, ενώ στη Θεσσαλονίκη 66% και στην υπόλοιπη Ελλάδα 70%. Επίσης, είχαμε σημαντικά αυξημένη θνητότητα όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούσαν σε αριθμό τους 400 σε όλη τη χώρα.

Αυτό που προξενεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά, έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και μήνες σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου, και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ‘ανώτατο’ επίπεδο», αναφέρει ο καθηγητής.

Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και από τους εκπροσώπους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δ. Τοσονίδου και Π. Παπανικολάου, που δήλωσαν μεταξύ άλλων: «Τα παραπάνω αποτελούν απόλυτη δικαίωση για την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ που από πέρυσι καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες με νοσηλεία διασωληνωμένων μηχανικά αεριζόμενων εκτός ΜΕΘ κι επίσης τα επικίνδυνα πρόχειρα ‘βαφτίσια’ ως δήθεν ‘ΜΕΘ’ πρόχειρων πτερύγων που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ κυρίως σε νοσοκομεία εκτός Αττικής».