Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), χαιρετίζει την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 20.500.000 ευρώ για το 2020 και κατά 61.970.000 ευρώ για το 2021. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, το claw back το οποίο κοινοποιήθηκε για το Σεπτέμβριο είναι για ακόμα μία φορά δυσβάστακτο, ενώ προβλέπεται ότι τα αντίστοιχα ποσά claw back για τον 10ο , τον 11ο και τον 12ο θα κινηθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ καλούν τον Υπουργό Υγείας σε συνάντηση με θέματα συζήτησης :
1) Την εφαρμογή plafond στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και 10 χρόνια στους κλινικούς ιατρούς για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ,
2) Από το 2022 και μετά τη δημιουργία κωδικού αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων και στον οποίο δεν θα εφαρμόζεται claw back. Ο εν λόγω προϋπολογισμός να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της ΕΕ ή μέσω ΕΣΠΑ και να μην αφαιρεί χρήματα από τον ήδη ανεπαρκή προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και 3) Από το 2022 και μετά να δημιουργηθεί κωδικός αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορούν τα περιστατικά COVID κ POST COVID, στον οποίο να μην εφαρμόζεται claw back, να προκύπτει από extra επιχορήγηση και να μην αφαιρεί ποσό από τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αυξημένη ζήτηση εξετάσεων ενόψει COVID είναι αναμενόμενη και ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη των αναγκών των περιστατικών COVID» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.