Με αφορμή τη μελέτη για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ που υπογράφουν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, και το ζήτημα που έχει προκληθεί για το εάν ελήφθη υπόψη των αρμόδιων ή όχι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η πανδημία, αυτή η παγκόσμια υγειονομική απειλή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη σχέση Επιστήμης και Πολιτικής. Η Επιστήμη αναλύει δεδομένα και εισηγείται και η Πολιτική οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και να αποφασίζει.

Στην Ελλάδα αυτό έχει αναιρεθεί στην πράξη με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Ο κος Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα επιστημονικό όργανο, δεν τα έχει εισηγηθεί κανένας και τα οποία οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων καλούνται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Αυτός είναι ο ορισμός της «εργαλειοποίησης» της Επιστήμης.
Προφανώς λοιπόν είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης και η εκμετάλλευσή της στον πολιτικό ανταγωνισμό. Αλλά και η επιστημονική κοινότητα οφείλει να οριοθετήσει τη σχέση της με το πολιτικό σύστημα και να περιφρουρήσει το συλλογικό της κύρος και την αξιοπιστία της.

Οι πολιτικές επιλογές οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την επιστημονική αλήθεια, ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές, και όχι αυτή να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτως ή άλλως scripta manent ….Με δήλωσή του ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας επιχειρεί να απαντήσει αναφορικά με τον σάλο που έχει προκαλέσει η αναφορά σε μελέτη που συνυπογράφεται από τον ίδιο και επισημαίνει ότι η θνητότητα από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ κυμαίνεται σε ποσοστό 88%, συγκριτικά με τη θνητότητα εντός ΜΕΘ.