Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19 πραγματοποιήθηκε ακόμα μία εκδήλωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία εκδήλωσης – σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Στον προβληματισμό των γονιών αν αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού εδώ και δύο χρόνια έχουν ακούσει ότι δεν νοσούν βαριά και επίσης ότι ακολουθούν τις οδηγίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, με καθημερινούς ελέγχους, τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας όσο και ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Εμμανουήλ Ροηλίδης απάντησαν θετικά, χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι όπως τόνισαν «…ένα παιδί χωρίς υποκείμενο νόσημα θα ανταποκριθεί καλύτερα στον ιό, ωστόσο δεν νοσούν όλα τα παιδιά ήπια (!).

Όταν υπάρχουν πολλά παιδιά που νοσούν, θα υπάρχουν και βαριά περιστατικά. Στα παιδιά σπάνια έχουμε βαριές νοσήσεις αλλά ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε. Έχουμε και νεογνά που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση. Όπως και στους εφήβους όπου ο ιός μπορεί να αφήσει μακροχρόνια προβλήματα». Ο κ. Ροηλίδης τόνισε πως «τα εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας είναι συνθετικά και παράγονται εκτός κυττάρων. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Με τις παλιές τεχνολογίες εμβολίων είχαμε περισσότερα προβλήματα.

Οι μελέτες για το εμβόλιο δείχνουν ότι είναι ασφαλές και δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 25 ετών». Σχετικά με παιδιά που έχουν καρδιολογικά προβλήματα ο κ. Ροηλίδης διευκρίνισε ότι «το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν και αυτά τα παιδιά καθώς δεν επηρεάζει την αρρυθμία». Όσο για το αντιγριπικό εμβόλιο σε συνδυασμό με αυτό του κορονοϊού ξεκαθάρισε ότι «οι γονείς γνωρίζουν ότι χορηγούνται ακόμα και οκτώ εμβόλια στα βρέφη. Τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν και με τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα. Από ένα εμβόλιο σε κάθε χέρι χωρίς κανένα πρόβλημα».