Τη χορήγηση του αντιιικού χαπιού molnupiravir (μολνουπιραβίρη) της φαρμακευτικής εταιρίας Merck ως θεραπεία για ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19, ενέκριναν οι υγειονομικές αρχές της Δανίας. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη χώρα που έχει εγκρίνει τη θεραπεία της Merck είναι η Βρετανία. Προς το παρόν, το εν λόγω φάρμακο εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που όμως έχει συστήνει από τον Νοέμβριο τη χρήση του για ενήλικες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής της Υγειονομικής Αρχής της Δανίας, Κριστίνε Μολ Χάρμποε, στη σχετική ανακοίνωση για την έγκριση του φαρμάκου για περιορισμένη χρήση στη Δανία, ανέφερε ότι οι αρχές προέβησαν στην εν λόγω απόφαση θεωρώντας πως «τα οφέλη της θεραπείας υπερέχουν των μειονεκτημάτων για τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά με Covid-19».

Το molnupiravir της Merck έχει αναπτυχθεί από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες για συνολικά τουλάχιστον επτά εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με τον EMA, οι ασθενείς πρέπει να αρχίσουν τη θεραπεία με το χάπι της Merck -Lagevrio είναι η εμπορική ονομασία του στην ΕΕ- τις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων για τους ενήλικες που δεν χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου και κινδυνεύουν με επιδείνωση της ασθένειας.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατα δεδομένα από δοκιμές, το φάρμακο μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόνο κατά περίπου 30%.
Ο ΕΜΑ παράλληλα έχει αρχίσει επίσης την εξέταση του Paxlovid, του αντιιικού χαπιού της Pfizer, η οποία υποστηρίζει ότι μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες που κινδυνεύουν με σοβαρή μόλυνση.