Για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 2% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 612.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, επίσης μειώθηκαν κατά 3% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 7.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη επίσης η επιδημία έδειξε τα πρώτα σημεία υποχώρησης μετά από 11 βδομάδες επιδείνωσης δήλωσε ο καθηγητής. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 4% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 1%. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε μόλις 3 χώρες λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Μέτρια βελτίωση, δηλαδή πάνω από 20%, παρατηρήθηκε σε 10, ενώ σημαντική, πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες.

Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε Όμικρον, φαίνεται, ότι είναι πολύ βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων. Γεγονός που, προς το παρόν όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου. «Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, με αυτά τα πρώτα πρώιμα στοιχεία, να υποτιμήσουμε τη δυναμική του νέου στελέχους, να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας», δήλωσε ο καθηγητής. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η έλευση του στελέχους αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, η οποία στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.