Η ανεπιθύμητη ενέργεια της μυοκαρδίτιδας σε παιδιά μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19,  είναι υπαρκτή αλλά πολύ σπάνια, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.

Επικαλούμενη στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν περισσότερα του ενός συστήματα καταγραφής των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά με κύριο σύστημα το Vaccine Adverse Event and Reporting System, ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Το 97% αυτών ήταν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις από το εμβόλιο ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία. Και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν κατά τι συχνότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο, και λιγότερο από 1% ζήτησαν τη συμβουλή γιατρού.  Στο σύνολο, των 7.141.428 δόσεων εμβολίου  καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις που πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας. Τέσσερις περιπτώσεις σε κορίτσια και σε τέσσερις σε αγόρια. Και τα 6 από τα περιστατικά αυτά ήταν μετά την δεύτερη δόση.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. «Η συχνότητα, λοιπόν, της 1 περίπου μιας περίπτωσης στο εκατομμύριο της μυοκαρδίτιδος επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.