Απαντήσεις για την πανδημία COVID-19, έδωσαν 15 επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Σχολή. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, τόνισε την μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η ενότητα όλου του επιστημονικού χώρου, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των φορέων και η ομοψυχία ήταν καθοριστική για την έως σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο  καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που συντόνισε και την εκδήλωση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας. Για το όφελος των εμβολιασμών, είπε πως παραμένει υψηλό όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού. Αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την Όμικρον ασθενών που έχουν νοσήσει ήδη από άλλα στελέχη του ιού, είπε ότι φαίνεται πως από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή.

Τα στοιχεία για τα εμβόλια του Covid-19 στην Ελλάδα δείχνουν 85-90% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή της διασωλήνωσης ή του θανάτου δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. Ο καθηγητής Ιστολογίας Βασίλειος Γοργούλης ανέλυσε την μεταπήδηση του ιού σε διάφορα είδη και ξεκαθάρισε ότι η πηγή του ιού είναι η νυχτερίδα και δεν πρόκειται για εργαστηριακό ιό.

Η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία ανέφερε ότι όσοι νοσούν ήπια και δεν χρειάζονται νοσηλεία δεν πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Επίσης ανέφερε ότι όταν κάποιος νοσήσει βαριά και μπει στη ΜΕΘ οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και η μόνη λύση για να μην φτάσει κάποιος σε αυτό το σημεία είναι ο εμβολιασμός. Η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επισήμανε την σημασία των εμβολιασμών αφού ο εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί και 14 φορές να χάσει τη ζωή του από τον ιό. Αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η παραλλαγή όμικρον η οποία φαίνεται πολύ μεταδοτική με χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 3 ημέρες σε σχέση με τις 11-15 που βλέπουμε στην παραλλαγή Δέλτα.

Ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι με την Δέλτα και την Όμικρον αλλάζουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε όσους νοσούν και πλέον πιο συχνά υπάρχει εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα. Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές δόθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον ιό και τα παιδιά. Σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για αυτές τις ηλικίες και για τις παραμέτρους που ενισχύουν την ένταση των συμπτωμάτων η Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εφίστησε την προσοχή σχετικά με το ότι τα υγιή παιδιά προσβάλλονται εξίσου αν και η θνησιμότητα στις παιδικές ηλικίες είναι ελάχιστη. Ακόμα και 2-3 ημέρες να επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να παρακολουθηθεί από ιατρό.