Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε χθες το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. «Η HAS προτείνει όλοι οι γονείς που το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 5-11 ετών» δήλωσε μία από τους γιατρούς που αξιολογούν τα νέα φάρμακα, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο. Στη Γαλλία έχει αρχίσει ήδη ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών με ιατρικά προβλήματα που απαιτούν ειδική προστασία. «Με τον ερχομό της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα», είπε η Αλτέρ.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά ότι το θέμα αυτό πρέπει να παραμένει απόφαση των γονέων. Σημειώνεται ότι και το Βέλγιο ενέκρινε χθες τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ο «δωρεάν και εθελοντικός» εμβολιασμός των παιδιών «θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας αυτού του ομόσπονδου κράτους.