Συνεχίστηκε σήμερα στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των ΜΕΘ, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού με θέμα «Να δοθούν εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός Εντατικής, για τις «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα  κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Ο κ Ξανθός στην έναρξη της πρωτολογίας του έκανε λόγο για «μια εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία, ακραία έκφραση της οποίας είναι η ύπαρξη διασωλημένων ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ.»  Τόνισε επίσης την ανάγκη  για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και το αίτημα της διαφάνειας των στοιχείων που αφορούν στη νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά και των επιδημιολογικών δεδομένων ώστε να αντιστραφεί η κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην πολιτεία.

Απαντώντας ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι «είναι χυδαία ψεύδη όσα αναφέρονται για επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ, είτε, για κλειστές κλίνες ΜΕΘ τις οποίες κρατάμε κλειστές, προκειμένου να γίνει διαχείριση περιστατικών, εάν και εφόσον χρειαστούν». Όπως είπε, πρόσβαση στην πλατφόρμα ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ έχουν όλοι οι ιατροί, άρα έχουν εικόνα της προτεραιοποίησης των διασωλημένων ασθενών, δήλωσε δε ότι ο μέσος όρος αναμονής ασθενών για ΜΕΘ κυμαίνεται από λίγες ώρες έως 2,5 μέρες.  Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα  είπε ότι στην Αθήνα το δημόσιο σύστημα πιέστηκε μεν αλλά ελεγχόμενα, άρα δεν πιέστηκε ούτε ο ιδιωτικός τομέας, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπου υπήρξε μεγαλύτερη πίεση οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα όλες, συνολικά όλες όσες υπήρχαν, δόθηκαν για non Covid περιστατικά.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Ξανθός επισήμανε σχετικά με τη μη εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών αλλά και των στρατιωτικών νοσοκομείων στη νοσηλεία των περιστατικών Covid-19. «Όταν έχουμε πόλεμο επιστρατεύουμε όλες τις δυνάμεις για να έχουμε μια ενιαία ταχύτητα του συστήματος υγείας και να αποφύγουμε το δράμα των διασωλημένων εκτός ΜΕΘ και δεν κάνουμε χατήρια στους κλινικάρχες», ενώ  διάψευσε τον Υπουργό Υγείας ως προς τη διαφάνεια της διαχείρισης καθώς όπως είπε δεν είναι αληθές ότι όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ. Για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, ο κ. Ξανθός είπε ότι κατέδειξε με επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο Πρωθυπουργός ψευδόταν συστηματικά, αφενός σχετικά με την θνητότητα των διασωλημένων ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ και αφετέρου σχετικά με την παραλαβή των ευρημάτων της μελέτης. Από την πλευρά του, ο κ Πλεύρης δήλωσε ότι τόσο στο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Υγείας δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη. Όσον αφορά τα συμπεράσματα της τόνισε ότι και προσπάθεια έγινε να αντιμετωπιστεί η πανδημία με εμβολιασμούς ώστε να μη φθάνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ, και να αυξηθούν οι ΜΕΘ, αλλά και για τις περιπτώσεις εκτός ΜΕΘ έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα γίνεται στους ασθενείς.