Για επικίνδυνο εφησυχασμό για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Όμικρον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατά τη παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Επικαλούμενος τους διεθνείς φορείς (ΠΟΥ, ECDC, Eυρωπαϊκή Επιτροπή) αλλά και την επιστημονική κοινότητα της χώρας, έθεσε την  προειδοποίηση ότι οι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 θα δοκιμάσουν σκληρά την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο Τομέαρχης Υγείας του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και με πιο ισχυρά συστήματα υγείας, σχεδιάζουν  ήδη οριζόντια περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των γιορτών ενώ στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται καμία σχετική μέριμνα. Αντίθετα, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει χωρίς τεκμηρίωση ότι «βρισκόμαστε σε ύφεση του 4ου επιδημικού κύματος»  και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε ο κ. Ξανθός, έχει συντρίψει το κυβερνητικό αφήγημα περί «επιδημίας ανεμβολίαστων», θεωρώντας τεράστιο λάθος τα περιοριστικά μέτρα να αφορούν το 1/3 της κοινωνίας, ενώ είναι γνωστό ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να είναι φορείς μετάδοσης του ιού. Κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί επειγόντως σε αναπροσαρμογή στρατηγικής, να διασφαλίσει  αυξημένους δωρεάν ελέγχους για όλους, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων  σε χώρους μαζικών  κοινωνικών συναθροίσεων και συγχρωτισμού.