Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες ότι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα έχει τελικά ισχύ εννέα μηνών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου 2022, και παρότι μπορεί να μπλοκαριστεί από μια αυξημένη πλειοψηφία κυβερνήσεων της ΕΕ ή απλή πλειοψηφία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει επαρκής υποστήριξη γι’ αυτόν.

Από την ημέρα της εφαρμογής του νέου κανονισμού, τα κράτη της ΕΕ θα είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες με έγκυρο υγειονομικό πιστοποιητικό την είσοδο στη χώρα τους. Ωστόσο, αν οι συνθήκες της πανδημίας επιδεινωθούν τα κράτη μέλη θα μπορούν να να επιβάλλουν περαιτέρω απαιτήσεις, όπως αρνητικά τεστ ή καραντίνα.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αποφασίζουν για διαφορετική χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού Covid-19 για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους μέσα στην επικράτειά τους. Η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού θα επεκτείνεται μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ωστόσο ελλείψει πληροφοριών για τη διάρκεια προστασίας από την Τρίτη δόση, δεν έχει τεθεί ακόμα συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «η δύναμη και η επιτυχία αυτού του ανεκτίμητου εργαλείου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έγκειται στη συνεκτική χρήση του σε ολόκληρη την επικράτεια της ένωσης».