Τρεις βασικές αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων όσον αφορά τον έλεγχο για την covid-19 λοίμωξη ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα: 1.  Προβλέπεται ένα επιπλέον self-test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Επομένως την εβδομάδα από 10 έως 15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self-test αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφάλειας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Τα τεστ αυτά θα διανεμηθούν δωρεάν στα φαρμακεία, θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα.

2: Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self-test, πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης και της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

3: Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στον κρούσμα και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε μέρες. Συγκεκριμένα θα κάνουν δύο rapid test και ένα self-test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self-test την εβδομάδα, άρα σε περίπτωση κρούσματος πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές τους θα κάνουν σύνολο τρία self-test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Και για τους εκπαιδευτικούς: Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος. Δύο rapid test και ένα self-test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self-test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για τους εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή διενέργειας εκδρομών και άλλα πολλά εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν. Επίσης τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.