Η Ιταλία θα καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια δραματική αύξηση των καθημερινών μολύνσεων από κορονοϊό που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Όμικρον.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε πριν λίγες ημέρες ότι όσοι εργάζονται και είναι άνω των 50 ετών θα πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από την COVID-19 λοίμωξη, διαφορετικά αντιμετωπίζουν αναστολή από την εργασία από τα μέσα Φεβρουαρίου. Προηγουμένως, οι μη εμβολιασμένοι μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους μόνο εάν έδιναν αρνητικό τεστ κάθε δύο ημέρες.

Επιπλέον, όσοι είναι άνω των 50 ετών και δεν εργάζονται θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Οι νέοι κανονισμοί, είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση μετά το ρεκόρ των 190.000 κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2020.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Ιταλίας ήταν σχετικά επιτυχημένη με το 78% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ωστόσο, η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ρώμης είναι να προστατεύσει την οικονομική ανάκαμψη αποφεύγοντας τα lockdown και να προστατεύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από την κατάρρευση. Το 7% των ατόμων που είναι άνω των 50 ετών είναι ανεμβολίαστοι στην Ιταλία, αλλά σε ορισμένες περιοχές ο αριθμός αυτός φτάνει το 11%. Καθώς οι μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον έχουν αυξηθεί, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 25% σε μια εβδομάδα. Περίπου το 25%-30% των απλών νοσοκομειακών κλινών καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19 στις περιοχές της Σικελίας και της Καλαβρίας που έχουν πληγεί περισσότερο.