Το θέμα της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης μοριακών και αντιγονικών τέστ ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομέαρχη Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με τους βουλευτές « η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το καθήκον της αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης σ’ αυτή την κρίσιμη φάση και έχει μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος στους πολίτες. Πρακτικά η έγκαιρη διάγνωση και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δεν είναι δημόσια αλλά ιδιωτική υπόθεση, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των διενεργούμενων τεστ (μοριακών, rapid και self) να γίνονται με πρωτοβουλία και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών».

Επιπλέον οι βουλευτές θέτουν και το θέμα της αξιοπιστίας των τεστ αντιγόνου (rapid και self tests) που κυκλοφορούν στην αγορά, προβληματισμός που έχει εκφραστεί διαθνώς, τονίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση προχωρήσει στον έλεγχο τους, μέσω της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής (ΕΟΦ) και με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι βουλευτές ρωτούν το Υπουργό Υγείας ποιο ποσοστό από τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά γίνεται μέσω των δημόσιων δομών (ΚΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία) και ποιο μέσω ιδιωτικών εργαστηρίων και φαρμακείων, με απευθείας πληρωμή από τους πολίτες.

Επίσης εάν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων στο τομέα των μοριακών εξετάσεων, προωθώντας συνέργειες ανάμεσα στο ΕΣΥ, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα και εάν θα ενισχύσει την παρουσία κινητών συνεργείων του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ χωρίς ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές των πολιτών. Τέλος, εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη συνταγογράφηση από γιατρούς των αναγκαίων διαγνωστικών τεστ (PCR και αντιγόνου) και στην αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή.