Στην τύχη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι υπεύθυνοι των σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες, καθώς από τις 20/12 μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στα σχολεία ούτε ένα self test, παρά την έλευση της παραλλαγής Όμικρον. Πάρος, Τήνος και Κέα δεν έχουν self test  στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να καλύψουν τους μαθητές, ενώ στα περισσότερα φαρμακεία των παραπάνω νησιών τα τεστ έχουν εξαφανιστεί.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι σχολικές μονάδες στα υπόλοιπα νησιά, καθώς τα λίγα self test που έχουν σε απόθεμα, δεν αρκούν για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ακόμα εάν γίνει αύριο η αποστολή από την πρωτεύουσα, θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για να φθάσουν τα τεστ σε όλα τα νησιά. Κανένας διευθυντής σχολείου δεν μπορεί να γνωρίζει ποια παιδιά έχουν πάρει self test, γιατί κανείς δεν έχει την ευθύνη να κρατά την εν λόγω λίστα, ενώ ο κατάλογος των ΑΜΚΑ των μαθητών που κάνουν τα τεστ δεν είναι διασυνδεδεμένος με οποιαδήποτε πλατφόρμα ή εφαρμογή που χρησιμοποιεί η εκπαίδευση.

Παρότι το υπουργείο ζήτησε από τους μαθητές να προσέρχονται για τεστ στα σχολεία, κανείς δεν έλαβε υπόψη τις μαθητικές μεταφορές που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τα νησιά. Μαθητές που πιθανόν να είναι θετικοί στον ιό, θα πρέπει αναγκαστικά να βρίσκονται στο ίδιο πούλμαν με μαθητές που δεν είναι θετικοί, με κίνδυνο να μεταδώσουν την Covid-19 μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να μεταβούν στα σχολεία τους ακόμα και εάν έχουν έλθει σε επαφή με θετικό κρούσμα στο περιβάλλον τους. Με όλα αυτά τα προβλήματα, οι εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες θεωρούν πολύ αρνητική εξέλιξη το άνοιγμα των σχολείων τους χωρίς προετοιμασία και σχεδιασμό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ταχεία αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά, τα οποία βρίσκονται χωρίς επαρκείς υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και απομονωμένα από τα μεγάλα νοσοκομεία λόγω της μείωσης των δρομολογίων.

 

Υπάρχει απόθεμα για όλους διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Οι φαρμακοποιοί είχαν γνωστοποιήσει την έλλειψη των self tests από τα ράφια των φαρμακείων από την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΦΣΘ Γιώργο Κιοσέ «η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που εκτιμάται ότι σε κάποια φαρμακεία μπορεί να διατέθηκαν μέσα σε μόνο μία μέρα έως και χίλια self tests. Ταυτόχρονα, έγιναν κάποιες νέες προμήθειες, αλλά οι συσκευασίες που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν 200άδες αντί 500άδες, δηλαδή μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές».

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές. Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self tests είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

Για το ζήτημα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».