Σε διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων προχώρησε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης.

Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολής λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων. Στα παιδιά και εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου 3 μήνες μετά. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση δεν χρειάζεται επιπλέον δόση. Η κ Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και σε μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας του CDC, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση από κορονοϊό.

Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με Covid, όπως και με άτομα που νόσησαν στην προ της επιδημίας περίοδο από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Βάσει των στοιχείων αυτής της μελέτης, η συχνότητα στα άτομα με Covid είναι 316 ανά 100.000 ανθρωποέτη, σε σχέση με 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε άτομα χωρίς νόσηση από Covid. Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη σημείωσε η κ Θεοδωρίδου, ωστόσο φαίνεται ότι επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική για την Δημόσια Υγεία διότι υπαγορεύει την ανάγκη ενημέρωσης, παρακολούθησης και πρόληψης με τον εμβολιασμό.