Η Novartis και η Molecular Partners ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το πειραματικό αντιικό φάρμακο ensovibep κατά της COVID-19 σε τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 2. Συγκεκριμένα στην εν λόγω μελέτη όπου συμμετείχαν 407 άνθρωποι, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, ensovibep, έδειξαν μειωμένο κατά 78% κίνδυνο να οδηγηθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους.

Η μελέτη πέτυχε και το δεύτερο καταληκτικό της σημείο που ήταν η μείωση του ιικού φορτίου στον οργανισμό του ασθενούς εντός περιόδου οκτώ ημερών. Εάν εγκριθεί, το ensovibep που χορηγείται ενδοφλεβίως, θα είναι το πρώτο φάρμακο που επιτίθεται απευθείας στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού σε πολλά επίπεδα, κάνοντάς το έτσι ιδιαίτερα αποδοτικό ενάντια σε υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις. Στην ευρύτερη κλινική μελέτη θα λάβουν μέρος 1.700 άτομα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα από τη δοκιμή EMPATHY καταδεικνύουν τη θετική θεραπευτική δράση επίδραση του ensovibep, με τη δυνατότητα να αποτελέσει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για την καταπολέμηση της ταχέως εξελισσόμενη πανδημία SARS-CoV-2», δήλωσε ο Vas Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis. «Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, θα χρειαστεί να υπάρξουν μια σειρά από θεραπείες και η Novartis είναι περήφανη που συνεχίζεται η συνεργασία μας με την Molecular Partners για αυτή τη μοναδική θεραπεία για την COVID-19 συνεισφέροντας σε αυτές τις επιλογές. Η Novartis σημειώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμα να κατοχυρώσει την πατέντα του ensovibep διά μέσου της ελβετικής εταίρου της, Molecular Partners, η οποία θα λάβει αμοιβή 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (163 εκατ. δολ.). Η Novartis αναλαμβάνει έτσι την ευθύνη ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης της θεραπείας.