Στην απόφαση για τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 στην ευάλωτη ομάδα των ανοσοκατασταλμένων ατόμων, προχώρησε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με την απόφαση, η 4η δόση του εμβολίου θα χορηγείται 3 μήνες μετά την 3η δόση και στοχεύει στη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων στα συγκεκριμένα άτομα.

Παράλληλα, πράσινο φως για τη χορήγηση της 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς έχει δώσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με τον επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων Μάρκο Καβαλέρι, να δηλώνει σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας 4ης ενισχυτικής δόσης. Ωστόσο, ο κ. Καβαλέρι εξέφρασε τις αμφιβολίες του Οργανισμού για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη τύπου οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική και παράλληλα δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση. «Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», ανέφερε.

Για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση του Υπουργείου της Δευτέρας, ανέφερε ότι «η χορήγηση της τέταρτης δόσης, που απασχολεί, είναι κάτι για το μέλλον με την μεταβολή τόσο επιδημιολογικών όσο και κλινικών δεδομένων».