Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνουν στους εθελοντές αιμοδότες οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, καθώς η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών το προηγούμενο διάστημα ήταν μειωμένη εξ’ αιτίας των εορτών και της πανδημίας.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας τονίζει ότι για τις ανάγκες των 350 θαλασσαιμικών, που κάνουν μεταγγίσεις σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος), χρειάζονται 1200 μονάδες αίματος κάθε μήνα, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι στα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι αιμοδοσίες  τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα με απόλυτη αυστηρότητα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αιμοδοτών. Οι ασθενείς με θαλασσαιμία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς λόγω της έλλειψης αίματος δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία τους.

«Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου γιατί οι Αιμοδοσίες δεν έκαναν εξορμήσεις σε συλλόγους και σε φορείς που έχουν τράπεζες αίματος κι επειδή ήταν πολύ μειωμένη η προσέλευση του κόσμου λόγω των εορτών και της πανδημίας. Λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 έχουν αποκλειστεί αρκετοί αιμοδότες, με αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ψυγεία των αιμοδοσιών καθώς οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγαλύτερες από τις προσφερόμενες ποσότητες», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος. «Ανησυχούμε ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα ενταθεί, αφού φέτος πολλοί αιμοδότες κινδυνεύουν να αποκλειστούν εξαιτίας της COVID-19. Σε αυτή την περίπτωση, οι ελλείψεις θα είναι τραγικές και επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών», πρόσθεσε.