Το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεση του σήμερα μέσω του RRF και του προγράμματος  Greece 2.0 μια χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ  σε ορίζοντα πενταετίας, που αφορά ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων στον χώρο των υπηρεσιών υγείας. Μεταξύ άλλων, 278 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στον Ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, 272 εκατομμύρια στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 250 εκατομμύρια στην αναδιαμόρφωση του μηχανισμού clawback. Πάνω από 300 εκατομμύρια προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομειακών μονάδων σε όλη την επικράτεια, ενώ με το βλέμμα στην πρόληψη περισσότερα από 250 εκατομμύρια θα διατεθούν για την υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

O Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας για τους πόρους του ταμείου στο τεύχος του Hellenic Medical Review Φεβρουαρίου, επισημαίνει: «Από την Άνοιξη του 2021 και παρά την πίεση της πανδημίας, έγινε μια συστηματική προσπάθεια να προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καλύπτει το σύνολο των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε στο σύνολο της το καλοκαίρι του 2021 και για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεση του σήμερα μέσω του RRF μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. εκατ. ευρώ που αφορά ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων που αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Συνεπώς πέρα από τις επενδύσεις στις δημόσιες δομές υγείας που θα βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν τα Νοσοκομεία της χώρας, θα επενδύσουμε σημαντικά ποσά στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη ώστε οι συμπολίτες μας να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για χρόνια θέματα υγείας. Έχω την πεποίθηση ότι η κοινωνία είναι σήμερα έτοιμη να αποδεχθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα Νέο ΕΣΥ, στο οποίο δίνεται έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς. Μέσω του RRF επενδύουμε σημαντικούς πόρους στην βελτίωση των υποδομών στα Νοσοκομεία μας, με ανακαινίσεις κτιρίων και νέο βιοϊατρικό εξοπλισμό  και την προώθηση των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών  εργαλείων, που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν την καθημερινότητα των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας».

Αναφορικά με τα έργα στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Κωτσιόπουλος εξηγεί: «Τα πρώτα επτά (7) έργα αναβάθμισης Νοσοκομειακών Υποδομών, ένα ανά Υγειονομική περιφέρεια δημοπρατούνται άμεσα και προχωρούμε με ταχείες διαδικασίες στην ωρίμανση και των έργων και των υπόλοιπων νοσοκομείων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, δημοπρατούνται τα έργα για τη στέγαση δυο κρίσιμων Οργανισμού του Υπουργείου Υγείας, του ΟΔΙΠΥ και του ΚΕΣΥ ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε και στην επέκταση των DRGs σε όλη την χώρα και την μετάβαση σε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο αποζημίωσης των νοσηλευτικών μας μονάδων.

Υλοποίηση 4 ώριμων έργων με χρηματοδότηση από το RRF

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στην υλοποίηση τεσσάρων ώριμων έργων στα πλαίσια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας, που επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το RRF:

1.Τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του ασθενή, που αποτελείται από μια διαλειτουργική ψηφιακή πλατφόρμα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ( νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ΕΟΠΥΥ κλπ). Σ΄ αυτόν τον φάκελο ο ασθενής θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα  (εξετάσεις, διαγνώσεις, φαρμακευτική αγωγή, επεμβάσεις). Θυμίζω ότι το myHealthapp δίνει μια πρώτη γεύση του Εθνικού Φακέλου Υγείας που θα το δείτε να εμπλουτίζεται με δεδομένα από όλες αυτές τις εφαρμογές.

2.Την Αναβάθμιση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των νοσοκομείων. Αναβαθμίζουμε τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ώστε να μπορέσουμε να «χτίσουμε» τον εθνικό ηλεκτρονικό  φάκελο του ασθενούς, που θα συλλέγει δεδομένα από όλα τα υποσυστήματα.

3.Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών Αιματολογικών Ασθενών που θα αποτελέσει την ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το Εθνικό Μητρώο Καρκινοπαθών που θα ενσωματώσει όλα τα κλινικά δεδομένα του ασθενή, διαγνώσεις, εξετάσεις θεραπείες κλπ .

4. Τηλεϊατρική: Με 315 νέους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, η Τηλεϊατρική θα κάνει τη διαφορά στις απομακρυσμένες περιοχές με 3.000 σημεία Home Carepoints που θα υποστηρίζουν τους κάτοικους απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθείς ομάδες (τηλεπαρακολούθηση κλπ).

Η αναβάθμιση όμως των Νοσοκομείων θα πρέπει να συνδυαστεί με την εξυγίανση του υγειονομικού χάρτη καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες υγείας στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Η υψηλή εξειδίκευση που απαιτείται για κάποιες ιατρικές πράξεις, για τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική χειρουργική, ή για την  χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η έλλειψη αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλές περιοχές της χώρας μας οδηγούν στην χάραξη μιας νέας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα με τα όπλα της επιστήμης και της ορθολογικής σκέψης».